TechXR Advanced Nitrox – 15/01/2011

Zaterdag 8 januari zijn we, mijn teamgenoten Saskia en Patrick en instructeur Xavier, naar DiveWorld geweest voor de twee eerste duiken voor de Technical Foundations cursus. Vrijdags was er in het zwembad al gewerkt aan de positie en trim in het water en de diverse vintechnieken, maar nu kwamen er ook de safety procedures en oefeningen bij. Na een ochtend in het teken van theorielessen, powerpoint slides en thee zijn we even een eind gaan lopen voor de lunch om vervolgens op te bouwen, om te kleden en te water te gaan.


De eerste duik was gelijk even goed met de neus op de feiten gedrukt worden en het werd wel duidelijk dat we als techduikers weer compleet groen zijn. Als team op dezelfde diepte blijven hangen en een nette ‘bubble check’ uitvoeren is al lastig genoeg, maar een masker afzetten terwijl je netjes op dezelfde diepte blijft hangen is nog wel een stapje lastiger. Dan blijkt meer dan 250 uur duikervaring er opeens niet zoveel meer toe te doen. Zeker als je om je heen een man of 8 in stemmig zwart en met minstens 3 cilinders pp hun kunstjes ziet doen. Maar terwijl we als drie buddy’ende duikers de eerste duik te water gingen, stegen we na twee duiken hard werken zowaar als team op naar de oppervlakte terwijl netjes de stops werden gemaakt op de vooraf afgesproken diepte en tijd.

De oefeningen – S-drill, valve drill, bubble check, basic 5 en air share – werden allemaal, de één wat soepeler dan de ander, afgevinkt en eenmaal aan de oppervlakte nog eens kritisch nabesproken. De week erop wordt er een stagecilinder aan de uitrusting toegevoegd en gaat alles nog eens overnieuw, dus flink oefenen in het zwembad kon zeker geen kwaad.

Na vrijdags weer in het zwembad te hebben geoefend, nu met een stage, stonden we zaterdag 15 januari om 10 uur ’s ochtends al weer bij de duiktoren van DiveWorld. Een stevige briefing vol aandachtspunten later stapten we weer het water in om te laten zien dat we nu als team in staat waren te duiken en de oefeningen van de dag er voor ook in ‘open water’ aan konden. Hoewel dit ook best aardig lukte, was echter van enig tempo geen sprake en ook de balans was deze duik soms even goed zoek.

Na even geluncht te hebben en nogmaals besproken te hebben hoe het een en ander beter kon gingen we voor de vierde maal de duiktoren in en was binnen no-time de hele veiligheidsprocedure netjes doorlopen en konden we zonder kostbare bodemtijd en lucht te verspillen aan de oefeningen met de stage verder werken. Gaswissels, stage afgeven, aannemen en weer netjes terug hangen zonder zelf van diepte te veranderen en zonder de aandacht voor de omgeving te verliezen werden afgerond en ook de eerdere oefeningen werden meer soepeltjes herhaald. En hoewel we nog steeds ‘groen’ zijn, konden we elkaar, na het succesvol maken van het theorie-examen, wel feliciteren met het behaalde TXR Advanced Nitrox brevet, het voortraject van Technical Foundations. En natuurlijk ook Xavier de hand schudden vanwege zijn eerste drie breveteringen in het technische duikprogramma van SSI.

Natuurlijk gaan we weer flink trainen in het zwembad de komende weken en hier en daar nog wel wat verbeteringen aanbrengen aan het materiaal, want eind februari willen we in Hemmoor vooral lekker te kunnen genieten onder water tijdens de deco-duiken. Want hoewel ‘decoduiken’ zeker geen doel is, is het wel een handig middel om lekker lang en veilig van de diepe onderwaterwereld te kunnen genieten. En genieten gaan we zeker!

~ door ehoogma op januari 17, 2011.

Eén reactie to “TechXR Advanced Nitrox – 15/01/2011”

  1. […] and valve shutdowns in the pool to make sure it became part of my ‘muscle memory’. The Advanced Nitrox and Technical Foundations course was the start of a new diving career. I was dreaming about going […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: