TechXR Technical Foundations – 26/02/2011

Het is net onder het vriespunt, er ligt hier en daar nog wat sneeuw en bij de instap zit het ijs tegen de steigerplanken. Dit is de setting waar vier Piranha’s zich – buiten hun natuurlijke habitat van warm, helder water – 3 dagen zullen bezig houden met hun favoriete tijdsverdrijf – Duiken! Patrick, Saskia en Erik volgen sinds januari hun Technical Foundations cursus bij Xavier. Deze cursus is onderdeel van het Technical Extended Range programma van SSI en leert je de basisvaardigheden benodigd voor het technisch duiken.


De afgelopen weken stonden dan ook in het teken van een ideale trim en positie creëren, vele uren in het zwembad, schuiven met lood en materiaal en trainen op ‘awareness’ – weten wat er gaande is en waar jij en je team zich bevinden in het water en in het plan. Alles ging tot nu toe in warm zwembadwater en de duiktoren van Diveworld.

Terug naar Hemmoor. Door een kleine ‘oeps’ bij het boeken door de lage wintertarieven zaten we in een erg relaxed huisje. En dat was ook wel erg fijn met duiken van een uur in water van 2 graden aan de oppervlakte en 4 graden op diepte. En diep is Hemmoor wel. Deze voormalige steengroeve was ooit 120m diep en is tegenwoordig – nadat er een hoop puin en zand bij de sluiting van de groeve in het dieptste deel gestort is – nog steeds grotendeels 60 meter diep. Langs de oever liggen een vijftal duiklokaties van ondiep, via de oude toegangsweg de groeve in, tot een stek waarbij je direct een dropoff hebt naar 50-60m. Wij zochten het zowel ondiep om nog wat oefeningen te doen, als wat dieper voor de laatste 2 cursusduiken waarvoor we in eerste plaats naar Hemmoor toe gingen. Hemmoor is namelijk een stek waar ook op 40 meter diepte nog leuke dingen te zien zijn.
Donderdag begon al vroeg: om acht uur ’s ochtends stonden we bij het buitenbad om in te pakken. De stationwagon en kleine aanhanger kwamen 5 uur later aan in het Duitse dorpje Hemmoor en nadat we hadden uitgepakt kon er gedoken worden.

Duik 1: Einstieg 1, 21m, 70min, 4 graden en 8 meter zicht.

Met de reis nog in de benen hezen we gezamenlijk zo’n 200kg aan metaal het koude water in. Na een snelle check of iedereen zijn materiaal op orde had en het duikplan voor iedereen duidelijk was gingen we kopje onder (brrrrr!). Zo’n 8 meter zicht begroette ons en we zwommen over de klinkerweg naar 5 meter. Op 5 meter volgden de ‘bubble check’, om te checken of er nergens gas weg lekt, en een ‘s-drill’, om te controleren of de longhose netjes vrij ligt en afgegeven kan worden als dit nodig zou zijn. Na een oké van alle teamleden vervolgden we onze weg over de straat naar het oefenplatform.

Het 6m platform hangt een meter of 2 boven de bodem en is enorm in vergelijking met wat je normaal tegen komt in de Nederlandse oefenstekken – Deutsche gründlichheit zullen we maar zeggen. Op 50cm boven het platform hangende kwamen de nodige oefeningen voorbij en met een ondertussen lichte rilling werd het tijd om de afgrond de groeve in te nemen naar 21m voor het oefenen van een gas switch en het schieten van een boeitje. Nu waren de oefeningen in het koude water al flink wennen, maar een boeitje schieten met verkleumde vingers was een heel ander verhaal. Bij de een viel er een spoeltje de diepte in (back-up? Check!) en bij een ander dwarrelde de boei zelf een aantal meter omlaag om door Xavier gered te worden van de zanderige bodem. In het schemerdonker en met weinig gevoel in je vingers is het een verdomd lastig klusje. En dan ook nog eens netjes op 21m blijven hangen… tsja, dat zat er vandaag even niet in. En als je gaswissel dan ook nog niet lekker gaat, dan heb je een top-trainingsduik. Je begrijpt, we hadden voldoende leermomentjes te debriefen voor de volgende duik en aangezien het laat zat was besloten we het lekker rustig aan te doen en ’s avonds laat nog even van de in het huisje aanwezige sauna te genieten.

Duik 2: Einstieg 1, 15m, 60min, 2-4 graden, 8m zicht.

De volgende ochtend was het tijd voor de tweede duik. Na een vroeg ontbijt en nog wat fine tunen van materiaal stonden we tegen elfen weer in het water. Na de gebruikelijke checks en een stukje rondkijken bij een leuk wrakje en wat andere objecten kwamen we weer bij het platform. Met de prestaties en opmerkingen van de dag ervoor in het achterhoofd hadden we als team wat recht te zetten en zowaar ging bijna alles soepeltjes. Via een rondje door het ondergelopen bos zaten we tegen het einde van de duik en was het nog tijd voor de oefening masker vol en –af (Brrrr!). Normaal is dit al geen leuke oefening stevig op de knietjes op het platform in het buitenwater, maar met water van tegen het vriespunt en netjes uitgetrimd een halve meter boven de bodem blijven hangen was een heftige ervaring. Maar alle vier (hulde aan Xavier voor het meedoen) wisten we rustig te blijven en het masker weer geklaard te krijgen. Een fijne gedachte als je even geen bodem onder je hebt en je buddy je masker van je gezicht slaat in koud water. Met zowel de dubbelset op de rug en de stage aardig leeg na in totaal ruim 2 uur duiken was het mooi geweest en na precies een uur stonden we weer bij de instap. Vier blije gezichten vatten de duik mooi samen en de eerste van twee decompressieduiken kon met vol vertrouwen gemaakt gaan worden.

Even lekker lunchen en daarna de flessen vullen. De lunch was inderdaad lekker maar dat flessen vullen hadden we beter eerst kunnen doen. Als onervaren tech-duikers waren we nog niet op de hoogte van de vultijden van het nitroxvulstation van Hemmoor. Vier dubbelsets (EAN28) en 4 stages (EAN50) vullen bleek bijna 2 uur te moeten duren. De vrij degelijke Duitser verontschuldigde zich en nam nog eens rustig alle tijd om de flessen goed te schudden ‘zodat zuurstof en lucht goed mengen’… Afijn, 2 uur later en met voor 15 euro pp aan gas in de flessen werd het tijd voor de eerste decoduik bij E3 – de Rutler.

Duik 3: Einstieg 3 – Rutler, 24min@40m, 48min duiktijd, 4 graden, 15m zicht.

De afgelopen week waren we al druk geweest met het plannen van de diverse duiken in de decompressiesoftware. Decompressieduiken doe je immers goed voorbereid en met een bottomtimer in plaats van een duikcomputer – plan je duik en duik je plan! Het doel van de duik was om via de Rutler – de oude steenvergruizer waar nog een vrachtwagen op staat – naar een paar oude houten trappen te duiken op 40 meter diepte. Het duikplan hiervoor had een bodemtijd van 24 minuten waarna de opstijging moest beginnen. Via een stop op 21m voor het schieten van een boeitje en de gaswissel naar EAN50 volgden een opstijging van 3m per minuut naar 6m, dan 4 minuten blijven hangen en vervolgens nog 7 minuten op 3 meter diepte. Totale duiktijd: 48 minuten.

Bij de auto werden de duiksets opgebouwd, stages naar de waterkant gebracht en alle vier maakten we ons klaar voor een mooie duik. Het was lekker rustig en het zonnetje scheen. Rustig… tot Patrick zijn setje wilde aantrekken en deze weggleed van de tafel, hij deze niet meer hield en vol op de eerste trap een steen raakte. Met 45kg materiaal om de boel stevig aan te drukken klapte de eerste trap uit de kraan en een hels kabaal doorbrak de rust. Toen bleek dat het veilig was werd de kraan dichtgedraaid en bleek, naast de materiaalschade, alleen een ego gekwetst. Met een zwaar beschadigde eerste trap en een nu ovale kraanopening zat een duik er niet meer in en werden de plannen aangepast. Patrick ging op zoek naar nieuw materiaal en Xavier nam zijn plek in het team over als nr.3, de verantwoordelijke om een boei te schieten op 21 meter. De duik zelf verliep een stuk noemenswaardiger; we deden onze checks, doken langs de vrachtwagen en door de Rutler, de drop-off af en naar de trappen. De trappen lagen enkele meters dieper dan 40 meter en vanaf een afstandje bekeken we de constructie. Vervolgens zijn we langs de muur een stukje heen en terug gedoken om te kijken of er nog meer te vinden was, maar we moesten het doen met geologische geschiedenis – veel steen dus. Met precies 24 minuten op de klok zetten we de opstijging in en op 21m schoot Xavier zijn boeitje en wisselden we alle drie naar ons decogas. Vervolgens met 3 meter per minuut omhoog. Vol verbazing wist Xavier even later zijn boei weer binnen te halen op 18m. Lichtelijk verbaasd schoot hij hem nog een keer maar ook nu bleef deze niet lekker aan de oppervlakte. Boven bleek deze goed lek te zijn. In het blauw maakten we onze stops – de kant was net te ver weg om de bodem te kunnen volgen. Op de steiger troffen we Patrick aan die vermanend toesprak over het ontbreken van een fier staande boei op precies het juiste moment.. Tsja, op een verder perfect verlopen duik, een kleinigheidje.

’s Avonds volgden natuurlijk een lekkere warme maaltijd om goed op te warmen en een hoop gezelligheid. Tijdens deze gezelligheid ontstond zowaar een nieuwe ondersoort van de Piranha. De technische duikvis, voor de Piranha die verder wil gaan dan recreatief duiken. Na een late-night saunabezoekje het bed in, want zaterdag moest er weer gedoken worden.

Duik 4: Einstieg 3 – Rutler, 24min@40m, 54min duiktijd, 4 graden, 12m zicht.

Zaterdagochtend om 9 uur stonden we met de flessen bij de vulduitser voor verse vullingen en een nieuwe kraan voor Patricks dubbelset. De beste man keek wat meewarig en uiteindelijk hadden we – na een bezoekje aan een 2e duikshop in het dorp – een nieuwe kraan. Even wat klussen, nog wat wachten en met volle flessen konden we weer na de Rutler. Met het zelfde plan als de duik ervoor maakten we een prima duik, waarbij eenmaal terug op 21m alleen een spoeltje blokkeerde waardoor de boei er van door ging om veel later door Erik alsnog opgepikt te worden met een flinke zwempartij. Om het lekker rustig aan te kunnen doen besloten we niet nog een 2e duik te maken voor vertrek naar Enschede, maar in het huisje nog even te chillen en wat spullen bij elkaar te pakken.

Op de terugweg naar huis hebben we nog heerlijk gegeten bij het Joegoslavische restaurant ‘Dubrovnik II’. Snel, veel lekker eten op tafel en goed betaalbaar, precies wat een Piranha nodig heeft. Terug in Enschede zijn de spullen gauw opgeruimd en naar konden we naar huis. Al met al was het een heerlijk ‘weekend’ duiken waarin een hoop geleerd is en we een hoop lol hadden.

Patrick, Xavier en Saskia bedankt!

~ door ehoogma op februari 27, 2011.

2 Reacties to “TechXR Technical Foundations – 26/02/2011”

 1. Zomaar wat tips voor de TXR-geïnteresseerden:

  #1: Praat met je instructeur en gebrevetteerden

  Stel vragen, over logistiek, kosten van de cursus, materiaal en flesvullingen, de cursusplanning, etc. De instructeur en eventueel eerdere cursisten kunnen je het beste voorzien van informatie.

  #2: Verwacht geen tour of pleasure

  Een TechXR cursus is geen Stress en rescue specialty. De TechXR specialties leggen de lat beduidend hoger dan je gewend bent. De cursus duurt langer, is intensiever en je maakt vaak lange dagen. Zonder vooraf bekend te zijn gemaakt met de gebruiken en skills die bij deze cursussen aan bod komen zal het hard werken zijn en veel tijd en energie vragen.

  #3: Ken je materiaal

  Met je nieuwe dubbelset en wing vers uit de duikshop zal je je aandacht vooral moeten richten op je nieuwe materiaal. Zorg er daarom voor dat je vertrouwd bent met het materiaal waar je mee gaat duiken tijdens de cursus.

  #4: Zorg voor het juiste materiaal

  Als je nieuwe spullen nodig hebt voor de cursus, zorg er dan voor dat je met je instructeur overlegt welke materialen geschikt zijn en welke niet. Zo voorkom je onnodige aankopen die in no-time weer op Marktplaats kunnen worden gezet.

  #5: Begin als team

  Jij en je medecursisten zullen als team moeten gaan duiken. Zorg er dus voor dat je de cursus begint met buddy’s die ongeveer dezelfde ervaring, wensen en verwachtingen hebben. Je zult niet alleen een aantal dagen cursus met elkaar hebben, maar ook veel tijd besteden aan het oefenen van de skills buiten de cursus en hopelijk met regelmaat samen gaan duiken om het geleerde in praktijk te brengen.

  #6: Neem de tijd

  Je zult veel nieuwe skills op doen tijdens de cursus. Om deze skills te perfectioneren zul je moeten oefenen. Zorg er dus voor dat je de duiken plant zodat er tijd is tussen de cursusdagen om te oefenen.

  #7: Logistiek

  Duiken is materiaal intensief en technisch duiken maakt de bult uitrusting die je mee sleept alleen maar groter. Zorg dus voor een grote auto met trekhaak. Verder heb je Nitrox vullingen nodig en het kost veel tijd om de dubbelsets te laten vullen. Een extra dubbelset kan veel tijd schelen.

  #8: Eten en drinken

  Zorg er voor dat je genoeg eet en drinkt. Bananen en mueslirepen zijn ideaal om flink energie op te doen en fatsoenlijke maaltijden zijn een must. Plan deze dus ook in. Koffie en Red Bull geven je de boost die je nodig hebt om alert te blijven tijdens theoriesessies. Voldoende water drinken is natuurlijk een must bij elke duik.

  #9: Bereid je voor

  Zowel lichamelijk als geestelijk zul je flink belast worden. Zorg dus voor voldoende rust en ontspanning. Wees voorbereid op ups en downs; zit niet neer bij de fouten van de vorige duik. Praat erover met je team en bereid je voor op de volgende duik.

  #10: Neem tijd voor jezelf

  Soms moet je even wat stoom kunnen afblazen. Dit doe je het makkelijkste bij buitenstaanders. Daarom is wat tijd voor jezelf kunnen nemen erg belangrijk. Privacy kan je ook helpen om even tot rust te komen en je gedachten en frustraties op een rijtje te zetten.

 2. […] in the pool to make sure it became part of my ‘muscle memory’. The Advanced Nitrox and Technical Foundations course was the start of a new diving career. I was dreaming about going to Mexico or Florida to […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: