Lust for rust – La Lavandou – Frankrijk

Afgelopen week zijn er drie indrukwekkende wrakken aan mijn logboek toegevoegd: De Grec, de Donator en de Rubis. Alle drie liggen ze in de Middellandse Zee voor de kust van La Lavandou. Samen met Saskia, Xavier en Hanna zijn eerst 2 ondiepere duiken gemaakt op het rif waar we al veel moois zagen (gorgonen, conger aalen, murene’s, octopussen, barracuda’s, groupers, etc), waarna op dag 2 en 3 de wrakken werden aangedaan.

De Grec (officieel La Sagona) is ten onder gegaan door op een mijn te varen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het deed dienst als vrachtschip en ligt nu in 2 stukken op de bodem. Het grootste deel is de achtersteven, welke op een kleine 50 meter diepte op de bodem zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Afdalen langs de lijn om niet af te drijven en langzaam komt dan het wrak in zicht: mooi! Het duikplan is 24 minuten bodemtijd op EAN28 naar 40 meter en een klein kwartier deco op EAN50. Genoeg tijd om het hele bovendek van Le Grec te bekijken. Het is compleet overgroeid door paarse en gele gorgonen en ander zacht koraal. Dikke tandbaarsen komen tussen de waaiers vandaan zwemmen als we te dicht bij komen. Alle hoeken en gaten worden bewoond door dikke congeraalen en murene’s en een grote school visjes zwermd rond over het wrak. Wauw. Al veel te snel zitten de 24 minuten erop en begint de opstijging in het blauw.

Schéma-Cristina-Franco

grec

Na Le Grec volgde haar zusterschip Le Donator welke er een paar honderd meter naast ook door een Duitse zeemijn gezonken is. Dit wrak ligt nog net iets dieper, maar is ook wat groter dan de Grec. We houden het zelfde duikplan aan als de 1e duik. Ook dit wrak is erg mooi begroeid, maar er zwemt wat minder leven omheen – we schijnen in augustus of september daarvoor terug te moeten komen. Ik snap wel waarom dit als mooiste wrak(ken) van de Middellandse Zee gezien worden. Wat een kleurenpracht en diversiteit van leven.

Schéma-Cristina-Franco

De laatste duik maken we op de Rubis – een Franse onderzeeër welke is afgezonken als oefenobject voor radaroefeningen van de marine. Hij staat netjes overeind op de bodem op 40 meter diepte met de boeg volledig los van de bodem. De ankerlijn was vastgelegd aan de achtersteven en onze duik leidde ons langs de wachttoren, het openstaande luik waar je naar binnen zou kunnen en over het voordek. Alle delen van het wrak zijn goed herkenbaar, zoals de torpedobuizen, de luiken waarachter de mijnen lagen, de wachttoren, etc. Het achterdek en propeller zijn weggeslagen door de explosie bij het afzinken.

Schéma-Cristina-Franco

rubis-surface

02Rubis

~ door ehoogma op juni 12, 2013.

3 Reacties to “Lust for rust – La Lavandou – Frankrijk”

  1. Prachtig Erik, wat een wondere waterwereld.
    Gefeliciteerd met jullie nichtje Elin. Liefs van ons, ook voor Saskia.
    Kees en Wil.

  2. […] Lavandou aan de Cote d’Azur. Na Hanna aangemoedigd te hebben in de Alpe d’HuZes zijn we 3 dagen gaan duiken in de Middellandse Zee. De Grec, Donator en de Rubis werden bezocht. Gave wrakken waarop met een beetje deco hele mooie […]

  3. […] Dutch instructor we had an unforgettable three weeks in the Yucatan in January 2013. After that we picked up wreck diving an visited more and more caves. Last month the first trimix course was done to open up […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: