Grotduiken in de Lot – 8..13/8/2013

Na de fantastische ervaring die we in Mexico in januari hadden opgedaan werden al snel plannen gemaakt voor een grotduiktrip naar de grotten in Zuid-Frankrijk. In de Lot en de Dourdogne liggen zo’n 150 beduikbare grotten en tijdens een lang zonnig weekend hebben wij er een aantal bekeken. Patrick moest helaas last-minute afhaken, maar verder was de Mexico crew aanwezig: Maarten, Xavier, Hanna, Saskia en ik. Maarten bracht een van zijn vaste buddy’s mee: Maarten. Twee Maartens… fijn 😉

De heenreis werd verdeeld over de donderdagavond en vrijdag met een overnachting op een camping net voorbij Parijs. Lekker ontspannen kwamen we dan ook aan op vrijdagmiddag en na de tenten te hebben opgezet kon het eten gefixt worden. ’s Avonds natuurlijk op z’n Frans genieten met wijn, stokbrood, kaas en goeie verhalen.

IMG_8570
Ons tentenkamp in Gramat.

Duik 1 & 2 – Emergence du Ressel

De eerste duikdag stond de Ressel op het programma. Eén van de bekendere grotten in het gebied met grote gangen en weinig silt en daardoor goed zicht. Langs de weg zijn een zestal parkeerplaatsen, dus in de zomer is op tijd komen een must. Ter plekke troffen we een groep Oosterburen en Ilya – nog een Nederlandse grotduiker die bij hun was aangehaakt voor een duik. De Ressel ligt in de rivier de Célé zo’n 50m stroom opwaarts van de instap. De rivier zelf was comfortabel warm, maar met zo’n 10cm zicht in het oranje/bruine water niet heel aantrekkelijk. De belofte op beter zicht in de grot gaf hoop en we begonnen onze duik. De main line zit aan de oppervlakte aan een boomtak geknoopt en op de tast daal je daar langs af de grot in. Op 3 meter diepte wordt het opeens een stuk frisser (13 graden) en klaart het zicht op. Een bel van helder water stroomt uit de grot de rivier in en verwelkomt ons. Nouja, helder… zo’n 10 meter zicht is natuurlijk even wennen in vergelijking met Mexico 😉

De Ressel is erg ruim en grof en alsof een reus heeft staan beeldhouwen. Het plafond is bijna waterpas en compleet glad. De muren echter tonen diepe slijtsporen van duizenden jaren erosie door het stromende water. De vloer ligt bezaaid met blokken steen zo groot als een flinke koelkast. De route is – zoals in de meeste Franse grotten – erg eenvoudig. Er is vaak maar één gang die je kan volgen met heel soms een kleine zijtak. De Ressel heeft in het stuk wat wij duiken (tot de schacht van 30m naar 55m) echter een leuk circuitje waar we nog een 2e duik aan besteden. Deze zijgang begint na zo’n 15 minuten duiken en komt na nog eens een kwartier terug op de hoofdroute en biedt een leuke 2e duik op dezelfde stek.

Ressel Map

Ressel

Ressel

Ressel
Foto’s Ressel door JP Bresser

Duik 3 – Source de Landenouse

Zaterdag staan we weer veel te vroeg op voor een vakantie en om iets na achten zitten we te ontbijten op de parkeerplaats van Source de Landenouse met, hoe kan het ook anders, croissants en stokbrood. Er is een grote betonnen bak op de uitstroomopening van de grot gebouwd om het water te reguleren, maar het is in de zomer behoorlijk droog en dus staat het water nu laag – erg laag. Een steile ladder leidt naar het water zo’n 6 meter onder de rand wat een leuke uitdaging is met zo’n 50 kilo aan duikspullen.

IMG_8595
De dames weten het zo net nog niet met die trap…

Met Xavier maak ik bij deze grot een duik naar de bodem van de bak en door een kleine opening de grot in. De gang is met zo’n 2 tot 5m diameter leuk van maat en ligt vol met grote stukken vuursteen. Iemand had echter blijkbaar erg veel line arrows over, want op lijn zit bijna om de 50 meter wel een marker om de uitgang aan te wijzen. In Mexico zit er dan op die plek meestal een afslag, maar hier niet. Sowieso zijn de Fransen wel creatief met de lijnen leggen: tie-offs zijn gemaakt met stukken autobinnenband, stukken installatiedraad of elastisch koord. De lijn zelf is zo dik dat je een heel duikteam eraan naar buiten zou kunnen trekken. Misschien is het handig met de flinke stroming die hier soms kan staan… of misschien zijn het gewoon rare jongens die Fransozen 🙂

De grot lijkt niet helemaal te weten wat hij wil; eerst dalen we af naar zo’n 20 meter diepte, om daarna een kurkentrekker omhoog te moeten zwemmen terug naar -8 meter en na nog eens volledig op zichzelf terug te draaien weer steil naar -30 meter af te dalen. Na een half uurtje duiken is de keerdruk bereikt en zwemmen we weer richting uitgang. In de opening onderin de bak houden we onze -3m stop en kijken wat naar de visjes om ons heen. Op de eerste traptrede boven water zit een dikke kikker raar naar ons te kijken wanneer we boven komen en hij besluit wijs om aan de kant te gaan voordat wij aan de forse klim omhoog beginnen.

Post-dive Sas
Het is even afzien, maar de duik was mooi!

Maarten^2
De Maartens hebben zich ook goed vermaakt.

Duik 4 – Ressel 2 / Le Cunhac

De middagduik stond gepland bij Ressel 2 – of ‘Le Cunhac’. De routebeschrijving liet wat te wensen over en met meer geluk dan wijsheid vinden we de parkeerplek langs de rivieroever die voldoet aan de omschrijving. De ingang van de grot zou te vinden zijn door naar de overkant te zwemmen tussen twee kleine eilanden en op een steen net onder het oppervlak te gaan staan en een face-plant richting de oever te maken. Saskia wilde de ‘exploratie’ van deze stek wel aangaan en ik demonstreerde graag even de face-plant om de ingang aan te wijzen. Sas’ lijn naar de ingang van de grot wees vervolgens de andere twee teams de weg. Achteraf bleek de mainline stiekem bij de oever boven te komen en afgeknoopt te zitten aan een dikke boomwortel.

Pre-dive chilling
Ontspannen voor de duik aan de oever van de rivier.

We dalen af langs wat restanten van wat ooit een bootwrak is geweest en een heldere bel koud water verraad dat we goed zitten. Nadat Saskia haar reel aan de mainline heeft geknoopt duiken we verder de grot in. Deze grot is erg donker en licht stoffig. Het zicht houd met een meter of 6 dan ook wel op en de muren lijken het licht van onze normaal op lichtzwaarden lijkende lampen wel op te eten. Hier en daar glinstert echter wat op de donkere bodem op de stukken steen. Na wat beter kijken blijkt dit gekristalliseerd kalksteen (Calciet) te zijn. Na een half uurtje duiken en zo’n 200m in de grot lukt het mij even niet om te klaren en keren we om, om na een klein uur duiken weer in de rivier boven te komen tussen de grote scholen jonge baarsjes.

Hanna & Xavier @ Cunhac
Hanna en Xavier na een mooie duik in Cunhac

Duik 5 – Résurgence de Cabouy

Vandaag zijn de Maartens op pad voor een eigen avontuur in een grot waar wij met onze dubbelsets niet doorheen passen en de flessen ‘side mount’ gedragen moeten worden. Met z’n vieren duiken we vandaag eerst in Résurgence de Cabouy. Deze stek ligt zoals ondertussen gebruikelijk in middle of nowhere net na wat middeleeuwse lijkende dorpjes waar je ieder moment een ridder te paard verwacht.

Een helder blauw/groene poel vormt het begin van een riviertje en biedt ons toegang tot alweer een mooie grot. Via een grindhelling duiken Hanna en ik 30 meter steil naar beneden, waarna de grot heel langzaam weer ondieper wordt. Het zicht is fantastisch (zeker 15 meter) en enorme gangen van zeker 8 meter hoog en 10 meter breed strekken zich voor ons uit. Het water heeft grote ronde putten uitgesleten en donker sediment laat ze nog dieper lijken: mooi! Na 90 meter zien we opeens een paling… WTF? 🙂 Die beesten zitten echt overal! Maar wat ze hier te eten kunnen vinden is mij een raadsel. Na 350 meter keren we om, om niet in deco te komen aan het einde van de duik. Vanaf een meter of -15 zijn we de grot al weer uit via een enorm brede opening en maken we rustig onze stopjes naar de oppervlakte. Hier is het ondertussen bijna druk te noemen – nog 5 auto’s zijn er op de parkeerplaats bijgekomen en diverse duikers maken zich op voor een mooie duik. Wij smeren hem gauw richting de volgende stek in de hoop dat het daar rustiger is.

Cabouy
Résurgence de Cabouy.

Duik 6 – Fontaine de St. George

We lunchen heerlijk ontspannen aan de poel van Fontaine de St. George en nemen even de tijd om ‘af te gassen’ en een beetje uit te rusten. De auto’s worden bewaakt door een ezel en twee pony’s die staan toe te kijken hoe wij ons even later omkleden. Met Xavier duik ik de heldere poel in en daal de 28 meter af tussen grindhelling en het lage plafond van steen. Hier en daar is het zelfs even buikschuiven om er door te passen. Na het diepste punt loopt de gang heel langzaam weer omhoog langs grote kleiwanden. Opletten, want een verkeerde vinslag kan het zicht behoorlijk verpesten hier en met zo’n 6 meter zicht is het niet het beste zicht ooit, maar toch nog wel prettig duiken. Net na een T-splitsing speelt mijn verkoudheid weer op en lukt het klaren maar lastig. Tijd om om te keren dus, gelukkig maar enkele minuten voordat we het in de planning hadden. Op de terugweg zwaaien we even naar Saskia en Hanna die vlak achter ons zaten de hele duik. Door de diepte van de grotten hier in Frankrijk gebeurd het niet vaak dat ze lang weg kunnen blijven – deco is meestal limiterend, niet de hoeveelheid gas in de flessen.

We maken onze stops weer in het open water met een lekker zonnetje boven ons. Wanneer we boven komen zit een Frans gezinnetje aan de oever verbaasd te kijken: waar komen jullie vandaan?! 🙂

’s Avonds zijn we te gast bij Anton en Nicolette voor een heerlijke BBQ. Life’s good.

Duik 7 – Fontaine du Truffe

Safe the best for last. De Maartens zijn al op de terugweg naar Nederland wanneer we met z’n vieren aankomen bij de laatste duikstek van de trip: Fontaine du Truffe. Enorm afgelegen en erg onooglijk ligt een kleine modderpoel langs de weg. Na regenval stroomt hier een flinke hoeveelheid water uit, maar nu is het alles behalve uitnodigend voor een duik en de verhalen over de ingang waren ook niet al te positief: erg krap en nul zicht. We besluiten toch zelf te gaan kijken en nadat Xavier heeft gecheckt dat hij er met zijn dubbel 12 doorheen past, persen ook Hanna, Saskia en ik ons door de nauwe opening. Een beetje grind weggraven, wat wiebelen, draaien en persen en op de tast vinden we onze weg naar binnen. Grotduiken is fantastisch, maar als je ook maar een beetje claustrofobisch bent blijf je beter ver weg van deze stek 🙂

Truffe
Saskia en Xavier maken zich klaar voor de duik.


De Truffe in tijden van beter zicht.

Na de nauwe doorgang opent de grot zich en klaart het zicht op tot bijna 20 meter: WOW! De gang voor ons kronkelt zich een weg door het kalksteen de diepte in. Deze grot is anders dan de anderen: nauwer, grilliger, maar vooral heel schoon. Er is bijna geen losse zandkorrel of stofje te zien. Op een meter of 12 is het diepste punt bereikt en loopt de grot weer omhoog. Al na zo’n 10 minuten duiken – zo’n 150 meter naar binnen – komt de grot boven water. We komen boven in een klein bassin en er zit niets anders op dan de vinnen uit te doen en uit het water te klauteren. Voorzichtig lopen we voorover gebogen over de scherpe rotsen door de tunnel. Een stukje verder daalt de gang weer iets, maar het blijft te ondiep om te kunnen duiken en half op handen en voeten lopend volgen we de lijn richting ‘sump 2′ – het 2e beduikbare gedeelte van de grot.

Na zo’n 10 minuten ploeteren met alle uitrusting nog op de rug wordt het weer diep genoeg om verder te kunnen duiken en we doen onze vinnen weer aan, checken even snel de uitrusting en gaan weer onder water. Sump 2 is veel krapper en nog grilliger. De grot daalt, draait, klimt en valt weer de diepte in – fantastisch duiken dit. Ruimte om een normale vinslag te maken is er niet en hier en daar trekken we ons even met een hand vooruit om de lastigste stukjes door te komen. Veel te snel komt de gang weer boven water en met weer zo’n 10 minuten duiktijd moeten we nog een keer de vinnen uit en omhoog klimmen om verder te kunnen. Het einde van sump 2 is een pittige klim. Zo’n 20 minuten zijn we bezig om uit het water, door een nauwe spleet, 2-3 meter omhoog (dank aan diegene die het klimtouw heeft opgehangen), weer zo’n 10 meter op handen en voeten en weer 2-3 meter te ‘abseilen’ naar sump 3. Het bassin is te klein voor 4 duikers, dus Xavier en Hanna duiken verder zodat Saskia en ik ook het water in kunnen.

Between Sumps
Between Sumps – Joe Hesketh

De duik in sump 3 is vrij snel ten einde. Na 85 meter, zo’n 6 minuten duiken, komt de gang weer boven water. Ik zie Hanna en Xavier boven mij bij de oppervlakte en besluit – ook omdat ik heel dicht bij mijn omkeerdruk zit – om om te draaien. We hebben een klein half uur gedoken en nog eens een half uur geklommen, dus het wordt sowieso tijd om terug richting oppervlakte te gaan. Het einde van grot is nog lang niet in zicht: voor zover bekend zijn er in ieder geval 15 sumps en soms flinke afstanden ‘droge’ grot. Met dus nog een uurtje voor de boeg zwemt Saskia nu voorop en zie ik de lampen van het andere team achter mij aan komen. We genieten van de fantastische en absurde vormen van deze grot en al snel moeten we het water weer uit, meer klimmen, terug het water in van sump 2, weer 10 minuten duiken, weer het water uit, nog meer klimmen en klauteren om uiteindelijk weer de laatste 150 meter naar de uitgang te duiken. Hier persen we ons 1 voor 1 weer door de nauwe opening naar buiten om na bijna 2 uur onder de grond terug in het zonnige Zuid-Frankrijk boven te komen. WAUW, wat een duik!

Het zit er op en na de lunch beginnen we aan de terugreis van bijna 11 uur om diep in de nacht thuis te komen. Ik kan niet wachten tot een volgende trip.

Fotograferen en filmen in grotten laat ik graag nog even over aan hen die dat goed kunnen 😉 De video’s bij dit item zijn eerder gemaakt door Heleen en Sander van Wethorse. Bekijk ook eens hun kanaal op Vimeo! Foto’s die ik niet zelf heb gemaakt komen van diverse sites en linken terug naar hun oorspronkelijke pagina.

~ door ehoogma op augustus 15, 2013.

4 Reacties to “Grotduiken in de Lot – 8..13/8/2013”

 1. Hoi Erik,
  Weer een mooi verhaal! Spannend hoor dat wringen door zo’n opening… Maar zo te lezen wordt je daar dik voor beloond. Jammer van de verkoudheid.
  Groetjes Brigitte

 2. Ha Erik,

  Gaaf om te lezen dat jullie flink aan het grotduiken zijn! Veel plezier ermee!

  Groeten Flip

 3. […] Hanna, Xavier en 2 Maartens werd een bezoek gebracht aan de Lot: grotduiken op 1 dag reisafstand. De Lot was een feest met waanzinnige grotten, lekker eten en veel gezelligheid. 7 duiken werden gemaakt in de Ressel, […]

 4. […] three weeks in the Yucatan in January 2013. After that we picked up wreck diving an visited more and more caves. Last month the first trimix course was done to open up greater depths and even some […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: