Duikjaar 2013

Op de een-na-laatste dag van het jaar nog één laatste post: een jaaroverzicht natuurlijk 😉 Het was een bijzonder jaar met een recordaantal van in totaal 135 duiken waarin het vele trainen en voorbereiden van de afgelopen jaren zijn vruchten hebben afgeworpen. Samen met Saskia heb ik kennis gemaakt met het grotduiken – en we zijn meteen verslaafd geraakt. Naast grotten kwamen ook wrakken en erg mooie rifduiken voorbij. Maar we beginnen in januari: grotduiken!

kaart_duikjaar2013

Het duikjaar begon zonder de traditionele nieuwjaarsduik, want de spullen moesten droog zijn voor de trip naar Mexico. Samen met Saskia, Patrick, Hanna en Xavier 3 weken genieten onder de grond in Yucatan, Mexico. In 9 dagen en 16 duiken van gemiddeld 1,5 uur per stuk werden we getraind om veilig in grotten te kunnen duiken. Daarna voegden we nog eens 15 duiken ervaring toe aan ons ondergrondse avontuur en om het af te leren pakten we de boot naar Cozumel om nog 3 dagen te genieten van het Caribisch rif. Rifhaaien, adelaarsroggen en schildpadden maakten het ‘gebrek’ aan leven in de grotten snel goed.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na de warme start in Mexico duurde het 2 maanden voordat we het weer aandurfden om in het koude water te gaan duiken (en ik tijd vrij kon maken…). Met ZPV Piranha was het eerste Zeelandweekend van 2013 een feit. De winter hield lang aan en de watertemperatuur kwam dan ook niet boven de 2 graden uit.. Genieten. Kudo’s voor de natpakduikers! Het zicht was niet al te best en de temperatuur bovenwater zorgde er voor dat de meesten het bij 1 duik per dag hielden en we ons vermaakten met spelletjes en warme chocomelk. Zelf maakte ik toch nog 4 mooie duiken.

Nog een maand later ging het seizoen eindelijk van start en werden – naast nog 2x een weekend Zeeland – de lokale plassen ook weer bezocht. Bussloo, het Grasbroek, Bronsbergen, de Groene Heuvels, de Beldert en natuurlijk de Wijthmenerplas werden bezocht en ook Vinkeveen was dit jaar goed vertegenwoordigd in mijn logboek. Ook diverse nieuwe stekken werden bezocht, zoals de Casteleynse plas, Bommenede, Zandeiland 8 en 9 en de Kempervennen.

In juni was het tijd voor wrakken: op naar La Lavandou aan de Cote d’Azur. Na Hanna aangemoedigd te hebben in de Alpe d’HuZes zijn we 3 dagen gaan duiken in de Middellandse Zee. De Grec, Donator en de Rubis werden bezocht. Gave wrakken waarop met een beetje deco hele mooie duiken te maken zijn. Aan het eind van de maand volgden we nog een workshop sidemountduiken met Anton van Rosmalen. Leuk om eens te ervaren hoe dat duikt. Vooralsnog is het gereedschap wat ik niet nodig heb, maar zeker de moeite om mee verder te gaan ter voorbereiding op kleinere grotten – want als het op grotten aankomt is hoe kleiner hoe leuker.

grec

In juli zijn Saskia en ik een rondje Scandinavië gaan maken. Zweden, Noorwegen en Denemarken werden toegevoegd aan het log en in totaal bezochten we 12 duikstekken in helder en koud water. Mooie koudwaterkoralen en sponzen, krabben, enorme zeesterren en gave wrakken werden gespot. Hoewel het soms lastig is goede info te vinden, is Noorwegen een topbestemming voor de duiksport.

DivingNorway

Augustus begon met een een dagje onderwaterscooteren met Bonex-scooters in het Blauwe Meer in Loon op zand. Lekker de plas rondscheuren hangend aan een zwarte carbon fiber torpedo 🙂 Maarja, 1 scooter is geen scooter en het is erg duur speelgoed, dus voorlopig blijft het dus even: geen scooter. De volgende dag brachten we een bezoek aan de Kempervennen om te duiken met Big Mama – een bijna 2,5 meter grote meerval. Naast Big Mama spotten we nog enkele ‘kleinere’ meervallen van zo’n 1,5 tot 2 meter. Gaaf hoor.

Omdat Mexico ondertussen ruim een half jaar geleden was, werd het tijd voor grotten. Samen met Saskia, Hanna, Xavier en 2 Maartens werd een bezoek gebracht aan de Lot: grotduiken op 1 dag reisafstand. De Lot was een feest met waanzinnige grotten, lekker eten en veel gezelligheid. 7 duiken werden gemaakt in de Ressel, Cunhac, Landenouse, Cabouy, St. George en als afsluiter 3 sumps door in de Truffe: 1 uur duiken en 1 uur speleologie met een dubbelset op de rug!

Truffe

Terug in Nederland begonnen we aan een 4-daagse cursus Noordzeeduiken. Hiervoor werden trainingsduiken gemaakt in Vinkeveen, bij de Zeelandbrug en op de Serpent. Later nog een dagje de Noordzee op in het teken van survival op zee en als afsluiter 2 wrakduiken op de Noordzee natuurlijk. Alleen die laatste wrakduiken moeten nog even wachten op mooier weer in het voorjaar, want alle pogingen dit najaar zijn ‘afgeblazen’.

In november voegden Saskia en ik ons bij een groepje Extended Range cursisten van Xavier. Samen met Rob, Evelien, Marijn, Hanna en Xavier hadden we een erg leuk weekend en werden de usual suspects van Hemmoor bezocht: de Rutler en het bos bij E1 en E5.

Na Hemmoor volgde als jaarafsluiter een trip van twee weken naar Bonaire. Met Saskia, Hanna, Rob, Evelien, Fokke, René en Martijn heb ik 11 dagen heerlijk gedoken op de tropische riffen rond het eiland en veel mooie beestjes kunnen bekijken. Hoewel een grotsnorkeltocht wel erg de grotduikkriebels terug bracht, is het er niet van gekomen om daar te grotduiken. Logistiek werd het een iets te grote uitdaging en veel informatie is er niet. Aan de oostkust troffen we nog een mooie zusterhaai en passeerden tientallen adelaarsroggen en schildpadden ons. Met een ZEN-duik van bijna 2 uur bij Karpata werd het jaar afgesloten.

image

Al mijn buddy’s bedankt voor dit mooie jaar en ik kan niet wachten op wat 2014 allemaal gaat brengen! De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar en tot aan de waterkant!

~ door ehoogma op december 30, 2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: