Tech1-verslag

Samenvatting/spoiler voor wie het te lang lezen vind: het was fantastisch en we zijn geslaagd 😉

day1_shop_lqTech1 – de dag er voor

Het is woensdagochtend kwart over vijf wanneer we met een afgeladen Ford Focus de snelweg op rijden richting Duitsland. De afgelopen weken waren we nog druk met (het continu verzetten van) onze Fundamentals-duiken, maar een ruime week voor vertrek was de tech-rating in de pocket. De auto was ’s avonds al volgeladen en klaargezet in de achtertuin, dus na een snel bakkie yoghurt konden we op pad. Behalve Saskia en ik, reed ook Patrick mee richting Krnica en in een tweede wagen Dennis en Kim. De komende week zouden Saskia en ik met Mario Arena als instructeur aan de slag en de andere drie hadden hun cursus bij Richard Walker geboekt. Reis en verblijf in het appartement in Krnica deden we samen. De derde buddy voor ons team is er niet meer bijgekomen.

Zo’n 15 soepele uren rijden later konden we aan de pizza en een Ozujsko bij pizzaria Kum op het bruisende marktplein van Krnica. Hier troffen we ook Maurizio en werden nog even de plannen doorgenomen voordat we ons appartement opzochten en ons bed in doken. Verder bleken deze week nog vele Nederlanders en Duitsers zich in Krnica te zullen gaan vermaken.

Tech1 – day 1: Vin techniques en failures

Donderdag 9 uur ’s ochtends arriveert een JEEP met Italiaanse kentekenplaten bij ons appartement in Krnica. Mario Arena, onze instructeur voor de komende zes dagen en wij beginnen met een voorstelrondje en ook Wojtek Filip arriveert niet veel later. Wojtek is ook Tech1 instructeur en kijkt een paar dagen mee om te leren van Mario. En passant hebben wij waar nodig een derde teamlid, videoduiker en extra paar ogen onder water om feedback te geven aan het einde van de dag. De ochtend wordt gevuld met theorie, verhalen, anekdotes, verwachtingen, knowledge reviews, nog meer theorie en heel wat koffie. Na de lunch gaan we dan eindelijk duiken. De eerste dag duiken we op het huisrif, 300m van Krnica Dive. Na de briefing werken we de diverse fundamental skills af. Alleen de back kick werkt niet helemaal mee en Saskia is niet 100% tevreden over haar balans. Op kompas een driehoekje lijn leggen met elke kant 2 minuten vinnen gaat perfect en na zes minuten knopen we de reel weer af aan het beginpunt. Soms moet je ook een beetje mazzel hebben 😉 S-drills en valve drills volgen elkaar op en in totaal liggen we ruim 3 uur in het water.

Terug in het theorielokaal bij ons appartement bespreken we de duik na en passen wat materiaal aan. Banden van de backplates worden langer gemaakt om het gewicht omlaag te brengen en de kruisband korter om het op zijn plaats te houden. Zal het aan het zoute water liggen? De week ervoor klopte het allemaal nog prima leek het. Het belangrijkste verbeterpunt was – net als tijdens onze fundamentals – SLOW DOWN! Oefeningen moeten op ‘demonstration speed and quality’. We zijn nog teveel bezig met snel, snel het probleem te verhelpen en te weinig op de omgeving en stabiliteit aan het letten.

Na nog wat tekst en uitleg over gasmanagement rijdt Mario twee uur terug naar Italië en besluiten we dat het na 11 uur cursus mooi geweest is. De video kijken we de volgende ochtend terug. Nog gauw een pizza scoren bij Kum en rap naar bed.

Tech1 – dag 2: Was it a nice line?

Dag twee begon al vroeg. Het plan was om tegen half negen onze sets op te bouwen in de haven, maar de video’s van gisteren wilden we ook nog terug zien. Om half acht zaten we dus al aan het ontbijt bij Wojtek. De video’s maakten nog een paar details duidelijk welke we gisteren gemist hadden en welke ons leven makkelijker zouden gaan maken. Oa. de hoogte van de D-ringen moest nog wat aangepast worden en de backkick werd nog eens besproken. Mario arriveerde na zijn dagelijkse ochtendrit van 2 uur op het moment dat wij net klaar waren met opbouwen. Voor ons zijn het lange dagen, maar om zijn gezin nog af en toe te zien in de zomermaanden reist hij liever op en neer dan te overnachten in Krnica. Respect.

De tweede cursusdag begon met dry-runs, lijnleggen en procedures. Anton’s imitatie van Mario een maand eerder zorgde ervoor dat Saskia en ik elke keer wanneer Mario het woord ‘line’ zei we bijna in de lach schoten. Fijn. 😛 Dankzij onze grotopleiding was dit allemaal niet nieuw gelukkig. Ik kan mij goed voorstellen dat voor iemand waarbij dit allemaal voor het eerst behandeld word, het wel erg veel is. Na de lunch bij K Ribaru konden we in ieder geval al vrij snel de boot op om in 10 minuten naar het rif net buiten de haven te varen. Hier zouden we om de beurt lijn gaan leggen en diverse failures krijgen. Daarnaast stond een S-drill zonder masker op het programma. Na een uitgebreide GUE-EDGE te water en duiken maar weer. Mijn 3 seconden oponthoud om mijn neus nog gauw even te snuiten aan de oppervlakte was het eerste leermoment. Ready is ready en dan ook meteen afdalen! Valve- en S-drills gingen nu rustiger en netter en het lijnleggen redelijk soepel. Saskia wist haar valve drill tot een failure om te toveren doordat de linker 1e trap iets los kwam en flink begon te bubbelen 🙂 Hadden we de fixable left post ook gelijk afgevinkt 😉 De S-drill zonder masker ging redelijk, hoewel als donor zonder fatsoenlijk zicht oriëntatie nog wel een dingetje is. Saskia had te lang al niet meer zonder masker gedoken en stelde de oefening een duikje uit. Frogkick en flutter werden per segment afgewisseld als training (hoewel dat nog wel eens vergeten werd…) en al gauw bubbelde er weer het een en ander. Met een defecte linker kraan en bubbels uit de rechter had ik even de neiging om mijzelf af te sluiten van mijn laatste adembare gas, maar gelukkig kon Saskia mij haar longhose lenen. Dit gebeurde op het verste punt in de duik en dus de reel maar laten liggen en een boei geschoten voor een directe opstijging en debrief aan de oppervlakte. Op de terugweg nog wat bubbels maar niets al te geks meer. Wederom een dikke twee uur in het water gelegen. Zo maak je wel meters.

De rest van de middag bestond uit meer theorie over gasmanagement. Minimum gas, deco gas, turn pressures, segmenten, etc. Tegen zeven uur reed Mario weer naar Italië en namen wij met Wojtek nog even de video’s van vandaag door. Toen om acht uur de vraag kwam of we mee gingen eten bij Kum waren we er ook wel klaar mee voor vandaag. De tweede dag was pittig en na het eten vielen we bijna direct als een blok in slaap.

Tech1 – dag 3: deco stage en ascents

De derde dag staat in het teken van de opstijgingen. We voelen ons beiden stukken beter vandaag na een goede nachtrust. We beginnen ‘s ochtends met tekst en uitleg over het gebruik van de deco stage in het zonnetje naast Maurizio’s shop. We bespreken nog eens de gasplanning voor het decogas en de procedures voor de gas switch. Als we hierna onze sets klaar hebben staan en een lekkere lunch op hebben gaan we aan boord van de Lana om weer naar het huisrif te varen.
Na de afdaling zwemmen we richting de kant wanneer Saskia om aandacht vraagt. Ze is gewisselt van uitrusting (ring ipv. hoefijzer wing, D12 ipv dubbel Alu80) en wijst naar de deflator. De leen-wing blijkt nog een platic balletje aan de trekontluchter te hebben zitten welke precies is gevangen in de boltsnap van de manometer 🙂 Handig, zo’n auto-dump! Na dat gefixt te hebben komt Mario naar ons toe en steekt de duim omhoog. Aan de oppervlakte de vraag: ‘Are you’e o-kay? Whatsza wrong?’ Eenmaal duidelijk date r niets meer aan de hand is dalen we weer af..
In het ondiepe laat Saskia een perfecte valve- en S-drill zonder masker laat zien en demonstreert Wojtek nog een keer de stage deployment. Wij doen vervolgens zelf een gas switch en weer terug naar backgas, oefenen nog wat back-kicks en leggen nog wat lijn met failures hier en daar. Voor de volgende duik zwemmen we aan de oppervlakte een stukje uit en dalen af langs de lijn naar ongeveer 30 meter. De stages worden gedropt, weer vast geclipt en de opstijging ingezet tot 9m. Hier wisselen we naar de stage en weer terug naar backgas. Herhalen op 6 en 3 meter deze procedure nog eens en komen daarna boven. Op wat schoonheidsfoutjes na ging het allemaal erg lekker wat werd bevestigd door Mario: ‘No more’e reefs tomorrow, tomorrow we’e go wreck diving!’ Awesome 🙂

day2_T1_team

Tech1 – dag 4: Giuseppe Dezza / TA-35

Wrakduiken! Eindelijk! Na een stuk deco-theorie maken we een duik-, gas- en decoplanning voor onze duik op de Dezza. Na een korte autorit naar de westkant van het schiereiland en nog een klein uurtje wachten op de boot, kunnen de spullen aan boord worden gebracht, opgebouwd en uitvaren maar. Niet veel later dalen we af op het achterschip en zien het luchtafweergeschut en het kanon al gauw onder ons opdoemen. Ook de diverse rekken met dieptebommen staan nog netjes klaar voor gebruik. Wanneer we de ravage midscheeps over zwemmen zien we nog de boiler liggen en zetten koers op 310 graden naar het voorste deel van het wrak. Ondanks dat er een lijn ligt, mogen we nog even laten zien dat we kunnen kompaslezen. Saskia is nu aan de beurt en wijst ons soepel de weg tijdens de 7 minuten durende zwemtocht over het zand. Mario vind een gasmasker en komt met het ding voor zijn gezicht deze even aan ons laten zien

Halverwege natuurlijk weer bubbels: wrong post, fixable. Dit is snel opgelost en de positie hadden we netjes in de gaten gehouden zodat we niet afdreven… maar kleine mental note: NIET je buddy proberen te vermoorden! 😛 Niet veel later komen we aan bij de boeg en kijken nog even kort rond voordat we aan de opstijging beginnen. Op 21m wisselen naar 50% waarna Sas een boeitje schiet en ik de deco nog eens check. 25 minuten later komen we met een grijns op het gezicht boven. Mooie duik, mooi wrak en prima deco. Maar natuurlijk ook nog wel wat puntjes van verbetering. Mario is erg kritisch en zorgt er voor dat je altijd wel wat bij kan leren – zelfs als alles goed zou gaan.

Terug in Krnica rijden we tegen 21.00u langs restaurant Kum, waar de rest al lang op het terras had zitten eten. We bestellen twee pizza’s terwijl we langsrijden en een kwartier later hebben we de spullen uitgeladen en zijn we terug bij Kum. Hier staan nu twee heerlijke dampende pizza’s klaar en we vallen dan ook gauw aan. Een minuutje later arriveert ook Maurizio die zeer verbaasd is over dat wij al eten hebben – maar zich snel hersteld en rap een punt van mijn bord steelt 😛 Na nog een biertje en wat ouwehoeren duiken we gauw het bed in. Morgen waarschijnlijk de S/S Vis en de Lina.

Tech1 – dag 5: SS Vis en de Lina

Cursusdag 5 al weer. Vandaag staan er twee duiken op het programma: de SS Vis en de Lina. De Lina bezochten we vorig jaar al eens, maar de Vis was toen helaas nog te diep. Vanwege het weer was het nog even spannend of het plan haalbaar was, maar gelukkig ging de wind wat liggen. Het duikplan bracht ons na een GUE-EDGE langs de shotline op de boeg, waar ik – nog niet 100% goed georiënteerd – per ongeluk haaks van het wrak weg zwom. Gelukkig lette Sas beter op en wees mij de juiste weg naar de rest van het wrak 😉

Via het bakboord gangboord vervolgden we onze weg met Saskia voorop. Mooie gorgonen vulden daar de hoeken en een school vis maakte zich rap uit de vinnen voor ons. Mario hield mij even tegen en de lamp werd afgedekt. Zou Saskia het merken? Al vrij snel keek ze achterom waar ik gebleven was. De tweede keer iets verderop werd ik weer tegen gehouden, maar nu zat ik – met wat hulp van Mario – ‘vast’ in wat vislijn. Het attentiesignaal werd gezien en via een raam naar buiten zwemmend kon ze mij makkelijk losmaken. Door naar het achterschip en zoals vooraf afgesproken even kort via ruim 4 naar ruim 3 om de reserveschroef en een bot (van een opvarende?) te bekijken. Hierna bereikte ik mijn TP en werd de terugtocht voortgezet langs de stuurboordzijde van de brug en weer naar de boeg. Net voor het bereiken van de shot signaleerde Sas een out of gas en konden we eens zien of onze minimum gas berekeningen voldoende marge hadden voor een veilige opstijging. Na samen ongeveer 35 bar verbruikt te hebben van 51 naar de gaswissel op 21 meter waren we beide gewisseld en kon de deco beginnen.

De stroming was vanaf een meter of negen vrij fors en op zes meter nog maar net te doen. Na een minuut of 10 toch de shot maar even beetgehouden om de opbouwende lichte kramp niet erger te laten worden. Driftdeco is zo veel fijner…

Na de Vis was de Lina aan de beurt. Even een hapje eten en wat drinken in de veerhaven om de hoek en duiken maar weer! Op mijn vorige bezoek aan de Lina was ik niet verder gekomen dan de achterkant van de brug, maar nu stond het achterschip op het programma. Het roer op het achterschip was mooi te herkennen en door het ontbreken van het dek ook mechanisch leuk te volgen. Precies op het moment van omkeren klonken er bubbels aan mijn rechter kraan, welke zich tijdens het sluiten naar de linker kant verplaatsten… Afijn, automaat wisselen, purgen, isolator dicht en om hulp vragen. Saskia hielp mij daarop netjes en al gauw was het probleem verholpen en konden we weer terug richting de boeg. Net voor het geplande einde van de duik langszij over het zand gezwommen om het wrak vanaf een afstandje te kunnen bekijken. Het zicht was met 5-10m helaas hier niet goed genoeg voor en we moesten het doen met een wazige schim. Dan maar weer een opstijging met gasdelen.. Een half uurtje later zaten we weer aan boord en nog vijf minuten volle bak varen later al weer in de haven. De schipper had een ‘emergency’ welke op het toilet bij terugkomst in de haven verholpen moest worden 😉 Het was een mooie dag duiken geweest en het restantje theorie werd voor morgen bewaard.

Tech1 – dag 6: Rossarol en einde cursus

En toen was het al weer tijd voor de laatste cursusdag! De tijd vliegt als je het naar je zin hebt – ondanks het harde werken. Naast de laatste theorie en het examen stond het achterschip van de Rossarol op het programma. Wat een waanzinnig gaaf onderwatermuseum is dat! Afdalen op het kanon, bij de schroef kijken, terug langs de toren met range finder, stuurwielen, spreekbuizen, machinegeweer… en genieten van alle details. Wat een topwrak. Dit keer geen skills, gewoon ZEN duiken met Mario als 3e teamlid. Rich en Patrick doken gelijktijdig op het wrak en Rich wist nog een aardig plaatje te maken toen we elkaar tegen kwamen achteraan. Hierna nog wat over de bodem naar rond slingerend puin gezocht voordat de opstijging en deco begon.

11236466_876853692373892_8623744548307350866_n
Al met al een relaxte duik ruim binnen de comfortzone en een prima check of we de komende dagen ons zelfstandig konden gaan vermaken. Terug aan wal was het tijd voor de evaluatie en beoordeling van de cursus. Naar mijn mening wat het de perfecte cursus. Flink gestoeit met het perfectioneren van de skils, puntjes op de ‘i’ zetten bij procedures en dat alles op gave wrakken met – wat mij betreft – een absolute topinstructeur. We werden voldoende uitgedaagd en ik kan mij voorstellen dat je met minder ervaring (stage, deco, trimix, …) er een forse kluif aan hebt.

Ondanks dat Mario nog wel verbeterpuntjes wist te bedenken waren we ruim geslaagd en konden we ervaring op gaan doen de komende dagen – en jaren 🙂 Er zal vast nog wel een vervolg komen in de vorm van een Tech1+ of Tech2, maar voor nu lekker duiken.

In de dagen na de cursus bezochten we nog het voorschip van de Rossarol, nogmaals de Lina en een fotoduik met Derk Remmers op de Vis en de laatste duik bij de Argo. We vierden Sas’ verjaardag met een diner in K Ribaru met de Nederlandse en Duitse delegatie en waarbij Maurizio had gezorgd voor een enorme taart en ook Rich en Derk nog even aanschoven. De eigenaresse van het restaurant kwam met een in bruin papier verpakte fles ongelabelde drank met vijgen erin en het was nog wel even gezellig 😉

Zondag vroeg was het tijd om terug te rijden en Kim en Dennis uit te zwaaien. Zij bleven nog voor het Documentation Diver contest. Het was een erg gave vakantie en cursus en al veel te snel weer voorbij helaas. Nu gauw op zoek naar een volgende mooie duikbestemming om meer ervaring op te doen 😉

~ door ehoogma op september 18, 2015.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: