Ik wil leren duiken

Je wilt leren duiken? Gaaf! Duiken is een erg mooie en ontspannende bezigheid die met de juiste training en materialen erg veilig is. Of je nu de lokale plassen wilt verkennen of verre oorden, koraal en vissen wilt zien of wrakken en grotten wilt verkennen, het begint bij de basis – een Open Water opleiding.

Sinds de jaren ‘60 van de vorige eeuw zijn er tientallen organisaties opgericht met allemaal hetzelfde doel: om jou op een leuke en veilige manier te leren duiken. Deze organisaties kennen vaak maar kleine verschillen en zijn veelal aangesloten bij dezelfde overkoepelende organisatie en houden zich aan, bijvoorbeeld, dezelfde Europese normen. De organisaties erkennen ook bijna allemaal elkaars brevetten en met je basisbrevet van organisatie A ben je van harte welkom bij organisatie B voor je vervolgcursussen.

Het basisbrevet voor het duiken wordt aangeduid als ‘Open Water’, ‘1-ster / *’, ‘Rec1’, en wat al niet meer. De meest gebruikelijk term is de ‘Open Water’ cursus, zoals deze bij bijvoorbeeld PADI en SSI genoemd wordt en omvat minimaal een theorie-examen, een aantal zwembadsessies en ten minste 4 buitenwaterduiken. Onder ideale omstandigheden moet je rekenen op minimaal 2 à 3 lesdagen, maar vaak eerder 4 (al dan niet verspreid over meerdere avonden voor de theorie- en zwembadlessen en 2 of 3 dagen in het buitenwater).

Je zult jezelf moeten afvragen waarom je wilt leren duiken. Is het een ‘bucket-list’ puntje wat je ‘een keer’ gedaan wilt hebben en dus mogelijk niet al te veel tijd en geld in wilt steken – dan is een snelle, goedkope cursus waar je de ‘bare minimum’ leert waarschijnlijk al snel voldoende. Ga je daarna op vakantie, dan boek je een duikarrangement met duikgids en die maakt het je zo makkelijk mogelijk. Ben je van plan meer serieus met de sport bezig te gaan en ook met enige regelmaat in Nederland te gaan duiken, dan doe je er waarschijnlijk goed aan je goed te verdiepen in de mogelijkheden en je potentiële instructeur. Afhankelijk van je wensen kun je dan op zoek gaan naar een geschikte instructeur die les geeft op een manier die jou aanstaat. Vaak kan Google je al een aardig beeld geven van een duikschool of instructeur, maar het beste neem je natuurlijk persoonlijk contact op. Een aantal vragen die je zou kunnen stellen staan hieronder:

– Hoe lang geef je al Open Water curssusen?
Hoewel het geen garantie voor kwaliteit is, kunnen instructeurs die al langer les geven uit meer ervaring putten en zijn ze vaak beter in staat de cursus efficiënt te laten verlopen.

– Hoeveel en wat voor duiken maak je wanneer je geen les geeft?
Instructie kan zowel hobby als werk zijn. Het is erg prettig wanneer je instructeur in zijn vrije tijd de duiken maakt, die jij ook graag zou maken. Hij kan je dan tips en trucs geven uit de praktijk. Het tegenovergestelde is een instructeur die alleen nog maar les geeft en niet meer voor zijn plezier duikt. Vaak heeft deze de interesse in het duiken verloren en hier loop je beste met een grote boog omheen.

– Slagen alle cursisten en is er ruimte voor uitloop?
Niet iedereen pakt alles even snel op en het is erg prettig wanneer je zonder tijdsdruk je cursus kan doen. Een lage cursusprijs biedt vaak weinig ruimte voor uitloop en is alleen mogelijk met veel cursisten in een groep. De aandacht per cursist neemt daarbij af en het risico op uitloop wordt hierdoor ook groter. Je betaald – als het goed is – voor instructie en niet voor een brevet. Een goed instructeur zal de lat hoog leggen en je alleen brevetteren als je aan alle eisen hebt voldaan.

– Hoe is de cursus opgebouwd m.b.t. theorie/zelfstudie, zwembadlessen en buitenwaterduiken/duikdagen?
Sommige organisaties hebben een online training waarmee je de theorie al van tevoren eigen kan maken en alleen nog maar een eindtoets hoeft te doen. Anderen behandelen de theorie graag klassikaal. Vaak worden de zwembadlessen (meestal 4 of 5) wekelijks op een vaste avond gegeven en bestaan uit theorie en een briefing, de zwembadduik zelf en het nabespreken van de duik. De buitendagen volgen daarna vaak in het weekend, waarbij 2 of 3 duiken op een dag gemaakt worden bij een lokaal meer/zandgat.

– Hoeveel cursisten zitten er in mijn cursus en hoeveel gekwalificeerde assistenten zijn er?
Een instructeur heeft maar twee ogen en, dankzij het duikmasker, ook nog eens beperkt zicht. Een instructeur:student ratio van 1:4 is dan ook wel het maximum wat wenselijk is zonder extra gekwalificeerde assistenten. Vraag je voor jezelf af hoeveel persoonlijke aandacht je wil krijgen.

– Wordt er aandacht besteed aan zwem/vintechniek, horizontale positie, correcte uitloding en  luchtplanning?
Een hoop instructeurs zijn zelf jammer genoeg nooit verder gegaan dan ‘onderwatertoerist’ en besteden weinig aandacht aan een correcte techniek. Door een horizontale houding, diverse vinslagen te leren en met de juiste hoeveelheid lood te duiken voorkom je frustraties doordat je niet comfortabel in het water ligt en het voorkomt schade aan het onderwaterleven. Een gedegen luchtplanning zorgt er daarnaast voor dat – ook als het onderwater even niet loopt als verwacht – je voldoende lucht hebt om veilig je duik samen met je buddy te beëindigen.

– Worden de oefeningen zittend op de bodem of neutraal in het water
Hoewel dit weinig zegt over de kwaliteit van je instructeur, zien wel meer en meer instructeurs in dat bijvoorbeeld een masker vol water kan lopen wanneer je aan het duiken bent en niet wanneer je op je knieën op de bodem zit. Het is dan ook nuttig om de vaardigheden aan te leren terwijl je neutraal in het water zweeft.

De kosten

Cursusprijzen worden geadverteerd van €99 tot over €750. Een realistische all-in prijs voor een Open Water cursus is zeker 400 euro. Alles daaronder zal of als verborgen kosten (boeken, huur materiaal, brevetkosten, …) alsnog betaald moeten worden, of wordt goed gemaakt door verplichte aanschaf van een halve of complete duikuitrusting in de shop. Niet elke cursus is gelijk en tijd is geld. Een voorbeeld is de GUE REC1 cursus, deze zit in het hoge prijssegment, maar omvat ook de meest uitgebreide training. Een ander uiterste is een cursus  waar je in de minimale tijd, met zo veel mogelijk cursisten tegelijk ‘een brevet scoort’.

Duiken hoeft niet duur te zijn, maar het is ook zeker niet goedkoop. Na je de basisopleiding moet je rekenen op 30 tot 50 euro huur voor een duikuitrusting voor een dag of een aanschafprijs vanaf zo’n 1200 euro voor een basisuitrusting. Maar je kan ook gerust het drievoudige daarvan uitgeven als je van alles het nieuwste model koopt. Op Marktplaats zijn een hoop gebruikte materialen te vinden waarmee je voor zo’n 750 euro* een aardige set bijeen kan sprokkelen.

Het beste probeer je eerst eens wat verschillende spullen uit door te huren of te lenen voordat je zelf wat koopt. Vaak duurt het even om er achter te komen met welke materialen jij prettig duikt. Koop ook niets overhaast, maar wacht op opruimingsaanbiedingen – vaak scheelt dit ruim 30% t.o.v. de normale verkoopprijs.

Ook over de kosten kun je het beste alvast duidelijkheid hebben. De volgende vragen zou je kunnen stellen aan de duikschool of instructeur:

– Wat kost de cursus en wat is (niet) inbegrepen?
De prijs die op de site genoemd wordt kan alles omvatten, maar ook een lokkertje zijn waarbij zaken als lesboeken, brevet, basismateriaal, extra lessen, etc. allemaal nog los bijbetaald moeten worden!

– Wat als ik extra tijd/lessen nodig heb? Moet hiervoor extra betaald worden?
Niet iedereen pakt alles even snel op. Dat is niet erg, maar een duikschool heeft een commercieel belang en zwembadtijd is erg kostbaar.

– Moet ik eigen duikmateriaal aanschaffen voor de cursus? Zo ja, wat?
Sommige duikscholen hebben alles voor je klaar staan en dan is een zwembroek en handdoek alles wat je zelf hoeft mee te brengen. Andere duikscholen vragen je een eigen basisuitrusting bestaande uit bijvoorbeeld een masker, snorkel, pak en vinnen aan te schaffen vanwege het comfort en hygiëne. Heel af en toe moet je zelfs over een complete eigen duikset beschikken.

*) Let hierbij op mogelijke verborgen kosten voor het keuren en/of stralen van een duikfles (€35-50), het servicen van een automatenset (€75-100), het vervangen van de batterij van de duikcomputer (€1 – 100), het vervangen van de accu van een duiklamp (€15-150), etc.

Na de cursus

Wanneer je je cursus hebt afgerond wil je natuurlijk duiken. Net als bij je rijbewijs, is het bij het duiken belangrijk om kilometers te maken om ervaring op te doen. Dit kan op vakantie in tropische oorden, maar ook in Nederland. Een gezellige duikclub helpt hierbij, omdat je dan veel makkelijker een buddy vindt om mee te duiken. De meeste duikscholen hebben een duikclub waar je voor zo’n 30 tot 100 euro per jaar je kan aansluiten en diverse voordelen geniet, zoals het gratis vullen van je fles of korting op de huur en aanschaf van je duikmateriaal.

De Open Water cursus leert je zelfstandig, met een buddy, te duiken tot 20 meter diepte in condities vergelijkbaar met die tijdens je cursus. Wil je graag nachtduiken, duiken naar dat wrak wat net wat dieper ligt, of bijvoorbeeld leren hoe je iemand bij het duiken kan helpen in geval van nood? Dan kun je hiervoor vervolgcursussen volgen die ‘specialties’ heten. Hierover later meer…

Linktips:

ZPV Piranha – dé duikvereniging voor studenten op de Universiteit Twente
GUE REC1 info van De Tuimelaar Groningen en een infovideo op Vimeo
Duikforum.nl – Het Nederlandstalige forum voor duikend Nederland en België


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: