Mexico dag 10: Look mommy, I’m a full cave diver!

Vandaag de laatste cursusduik gemaakt in ‘Dos Pisos’, een modderig, stinkend, knie diep gat in de grond die na 5 stoffige minuten met je buik over de bodem en je flessen (meestal) net niet tegen het dak toegang geeft aan een waanzinnig mooie grot. Dos Pisos geeft toegang aan een erg mooi en kwetsbaar gangenstelsel met heel veel kleine, dunne druipstenen en soms enorme pilaren die in kamers van 5 meter hoog het dak lijken te dragen. Voor je gevoel kan dat ook geen kwaad, want die kamers zijn soms enorm en het dak boven je is niet al te dik soms. Ik zwem voorop en geniet van het gevoel de grot te kunnen ‘ontdekken’. Hier en daar zie je de boomwortels door het dak als sierlijke gordijnen met de stroming mee hangen en op andere plekken liggen hopen steengruis, zand en zelfs noten waar het dak voor een deel naar beneden is gekomen. We zwemmen vandaag en stuk of 10 pijlen voorbij die afslagen aangeven en blijven op de main line tot we na 60 minuten op een T-splitsing komen. Met nog voor 2 minuten lucht deze gelaten voor wat die was en omgekeerd.

Op de terugweg had ik – nu achteraan – mooi zicht op de 4 duikers voor mij. Xavier en Saskia voorop en naast elkaar aan beide kanten van de lijn, Hanna en Patrick hier vlak achter. Ik zelf had mijn lamp nu niet meer hard nodig en kon meekijken met de enorme bak licht van de lampen voor mij. Uiteraard mijn licht nog wel voor de duikers voor mij zodat ze zien dat ik er nog ben 😉

De route terug ging zoals verwacht net iets vlotter dankzij de zwakke stroming. Het scheelde, ondanks dat je op de heenweg niet merkt dat het stroomt, toch nog 5 minuten en 10 bar. Na alles weer opgeruimd te hebben zijn we gaan lunchen bij Don Cafeto en zijn de examens nabesproken en het papierwerk afgehandeld. Maarten heeft blijkbaar voldoende vertrouwen gekregen in ons want vanaf vandaag mogen we ons grotduiker noemen!

We hebben nu al ruim 24 uur in de grotten doorgebracht en met ons NACD Full Cave Diver brevet op zak kunnen we nog een volle week gaan genieten van al het moois hier. Morgen Mayan Blue en overmorgen een ‘niet-duik-dag’ om het lichaam even rust te geven. We gaan cultuur snuiven in de Mayaruïnes van Coba. Vandaag zijn we ook nog even naar het strand geweest… dat mocht ook wel na 1,5 week pal aan de Carribische kust 😉 Uiteraard heel vervelend met zon, blauwe zee, witte stranden, palmbomen en Cabana’s met hangmat. Het schijnt goed koud te zijn in Nederland, maar voor het eerst mis ik het toch echt niet die schaatskoorts.

~ door ehoogma op januari 16, 2013.

2 Reacties to “Mexico dag 10: Look mommy, I’m a full cave diver!”

  1. Allemaal gefeliciteerd!! Super van jullie. Dat strand daar lijkt ons niks. Moeten er niet aan denken om in een hangmat aan het strand te liggen. Nee dan hier warme kleding, handschoenen, muts, dikke sokken en muts en sjaal.
    Binnen de houtkachel aan en een lekker glas rode wijn.Alle gekheid op een stokje, het lijkt ons daar geweldig.
    Lieve groet,
    Gijs en Dinie

  2. 2 mutsen, pff, dan is het wel heel koud!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: